BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Honda predstavlja napredne bezbednosne tehnologije

Honda predstavlja napredne bezbednosne tehnologije

Japanska kompanija Honda učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji Intelligent Transportation Systems World Congress Tokyo 2013 (održava se 20. put), gde prikazuje svoje napredne inteligentne sisteme i informacione tehnologije kod motocikala, automobila i električnih vozila.

ITS World Congress održava se u Tokyo Big Sight centru u periodu od 14. – 18. oktobra. Honda ima ideju da se ostvari slobodno društvo bez saobraćajnih nesreća i posvećenost tome izražena je kroz kompanjiski slogan Safety for Everyone (Bezbednost za sve). Honda na ITS-u izlaže svoje bezbednosne i inteligentne sisteme za podršku vozačima u saobraćaju. Ove tehnologije su zasnovane na interaktivnoj komunikaciji koja povezuje automobile, motocikle, saobraćajnu infrastrukturi i pešake. Pored toga, u svom otvorenom izložbenom prostoru, Honda će ponuditi posetiocima demonstraciju bezbedne vožnje, koristeći napredne tehnologije kooperativne autonomne vožnje. Japanska kompanija razvila je ove tehnologije da pomogne motociklistima, automobilistima, vozačima elektricnih vozila i pešacima da zajednički sarađuju kroz komunikaciju i korišćenje senzorskih tehnologija, obezbeđujući tako bezbednu i udobnu vožnju bez kompromisa po pitanju zabave i uzbuđenja tokom iste. Honda će takođe pokazati bezbedan i jednostavan sistem pod nazivom Automatic Valet Parking, koji funkcioniše koristeći jeftinija rešenja u vozilima koja rade u saradnji sa bezbednosnim kamerama instaliranim u okviru parking prostora ili javnih garaža.

Na ovoj manifestaciji, Honda prikazuje sledeće tehnologije i sisteme:

● Cooperative Autonomous Driving

Automobil opremljen tehnologijom za autonomno prepoznavanje okoline, prikazaće seledeće mogućnosti:

– automatsku vožnju na uzanom putu,

– automatsko zaustavljanje/kretanje zasnovano na prepoznavanju pešaka putem kamera na vozilu,

– pomoćne funkcije za bezebdnu vožnju koje funkcionišu na osnovu komunikacije između pešaka i automobila i koordinisanih veza između automobila, motocikala i elektricnih vozila,

– detekcija vozila parkiranog na putu pomoću radara na vozilu,

– automatsku promenu trake na autoputu posle potvrde da je vozilo bezbedno sa zadnje strane.

● Automatic Valet Parking

Koristeći ovaj sistem, vozilo opremljeno Wi-Fi sistemom i običnom kamerom za snimanje unazad, automatski će voziti sa jedne tačke na prostoru ispred centra na prvo slobodno mesto i parkirati se. Kada je vozač spreman da napusti centar, on poziva vozilo i ono automatski dolazi na tačku gde će vozač ući u svoje vozilo. Ovaj sistem koristi bežičnu komunikaciju između vozila i niza kamera postavljenih u četiri ugla parking prostora centra. Nema potrebe za posebnim senzorom koga treba montirati na vozilo. Automatic Valet Parking sistem je projektovan da omogući bezbedno i efikasno parkiranje više vozila istovremeno.

● Motorcycle Riding Simulator i Automobile Driving Simulator

Honda će omogućiti posetiocima da testiraju i neke od svojih naprednih bezbednosnih tehnologija preko Motorcycle Riding Simulator i Automobile Driving Simulator-a vožnje. Simulatori će pomoći posetiocima da iskuse funkcionisanje pomoćne bezbednosne funkcije koja koristi senzore na vozilu, kao što su kamere i radari. Pored toga, bežična komunikaciona tehnologija pomaže da se prikupe informacije neophodne za bezbednu vožnju kroz raskrsnicu sa slabom vidljivošću ili prilikom skretanja vozila. Takođe, biće prezentovana Honda-ina sveobuhvatna inicijativa da pruži korisne informacije za bezbedan i efikasan prevoz korisnicima sa svog servera. Informacije dobijene putem ovog sistema, sadrže vodič koji ponovo usmerava vozila na puteve bez saobraćajne gužve i upozorava vozače na mesta gde se često javljaju incidentne situacije kod, npr. naglog kočenja vozila ili pretrčavanja pešaka preko puta.

Izvor: Netauto.rs

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *