BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Porsche i Audi u Formuli 1 od 2026.

Porsche i Audi u Formuli 1 od 2026.

Potvrđujući glasine u vezi s Porscheovim i Audijevim pridruživanjem Formuli 1, šef VW grupacije, Herbert Dis, obelodanio je da će ova dve nemačke premijum marke uzeti učešće u „najbržem cirkusu na svetu“.

Dis je odbacio korišćenje imena „VW“ u Formuli 1, rekavši da „se ne uklapa u dotičnu priču, a i ovaj brend neće učestvovati u takmičenju“. Ipak, Porsche i Audi će se separatno pridružiti elitnoj auto-moto seriji, koristeći sopstvene nazive. Šef VW-a je takođe rekao da promene pravila za 2026. predstavljati savršenu priliku da se uđe u F1.

I Porsche i Audi na prioritetno mesto stavljaju učešće u elitnoj auto-moto seriji od 2026., kada će motori s unutrašnjim sagorevanjem biti pokretani održivim sintetičkim gorivom. Dis je takođe spomenuo da će biti potrebne tri do četiri godine za razvoj F1 motora, tako da odluka mora biti doneta uskoro, da bi on bio spreman za 2026.

Zašto baš Formula 1 a ne neka druga serija? Dis je motivisao odluku grupacije rekavši da se „ovo takmičenje nailazi na ekstremno pozitivan prijem širom sveta“. On ujedno smatra da je prisustvo Formule 1 u velikoj meri poraslo u SAD, dok sve više ljudi iz Azije prati „najbrži cirkus na svetu“.

„Ako pogledate glavne sportske događaje u svetu, videćete da je u okviru auto-moto sporta jedino Formula 1 na tom nivou. Njen uticaj je najveći. Pored toga, ne možete ući u F1 ukoliko vam se ne otvori tehnološki prozor, što znači da biste bili deo ’najbržeg cirkusa na svetu’, neophodne su promene pravila, tako da svi startuju s iste pozicije.“

Dis je rekao da će VW grupaciji biti neophodno pet do deset godina da se bori za titulu ako se Porsche i Audi pridruže tokom perioda u kojem neće biti kapitalnih promena pravila. Počev od 2026., kada će bolidi posedovati potpuno nove motore. Obe marke su započele s razvojem, ali za sada ne znamo detalje o njihovom efektivnom ulasku u F1.

Šef VW grupacije je rekao da je marka iz Cufenhauzena učinila više po pitanju napretka. Po najnovijim glasinama, Porsche će sarađivati s Red Bullom. Tu su i spekulacije po kojima će Audi kupiti McLaren, mada je Laura Konrad, PR menadžerka britanskog proizvođača, odbacila te navode.

Dis je priznao da nisu svi članovi odbora VW grupacije bili za ulazak Porschea i Audija u F1.

„Mišljenja unutar odbora nisu bila jednoglasna. Ono što je sigurno je da mi imamo i druge strateške prioritete. To nije nužno auto-moto sport, ali naši automobili moraju biti u tehničkom smislu savremeni, moramo biti sposobni za uvođenje sistema autonomne vožnje, potrebni su nam odgovarajući softver i baterije za naše automobile. Imamo dovoljno toga da uradimo i bez Formule 1.“

Ipak, na kraju su svi članovi odbora glasali za ulazak u F1, ubeđeni da će im taj potez pomoći da pojačaju uticaj svojih luksuznih marki.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *