BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Maks Ferstapen pobedio u uzbudljivoj trci u Montrealu

Maks Ferstapen pobedio u uzbudljivoj trci u Montrealu

Mnogi smatraju da je Lando Noris trebalo da trijumfuje na VN Kanadi, ali Formula 1 je na kraju krajeva timski sport, tako da je pobeda Red Bulla u potpunosti zaslužena.

Naime, McLarenov tim nije odreagovao adekvatno prilikom izlaska vozila bezbednosti na stazu, što je za posledicu imalo poništavanje sjajne Norisove vožnje u trci kojom su dominirali promenljivi vremenski uslovi.

Mladi Britanac je na stazi pretekao Ferstapena i osvajača pol pozicije, Džordža Rasela iz Mercedesa, i bilo je očigledno da je sjajno raspoložen, čemu u prilog ide činjenica da je ostvario pet sekundi prednosti nakon što je preuzeo vođstvo u 21. krugu (od 70). Vlažna staza, mogućnost ponovnog padanja kiše, bili su uslovi za demonstraciju istinske vozačke veštine.

Međutim, Logan Sardžent se pod drugi put okrenuo na sazi u krivini 4, zakačivši zid zadnjim delom, što je neminovno iniciralo izlazak vozila bezbednosti.

Svi Norisovi rivali su iskoristili priliku da se „ponove“ novim intermedijum pneumaticima, budući da je kiša prestala da pada, ali je staza još uvek bila mokra. Noris nije otišao u boks, što je, ispostaviće se, bila velika greška.

Istini za volju, McLarenov tim je imao malo vremena za reakciju, ali to je nešto od odvaja šampionske ekipe od onih drugih, rekli bismo. Noris je na zamenu guma otišao krug kasnije i vratio se na treće mesto, iza Ferstapena i Rasela.

„Bilo je ludo“, rekao je Noris posle trke. „Bio je to haos, gomila događaja, imao sam sjajan tempo, ali me je vozilo bezbednosti poremetilo.

U prvom stintu vodio sam s 10, 12 sekundi prednosti, ostvarujući sekundu po krugu. Stvari su sjajno išle po mene, ali radi se o Montrealu, tako da je nešto moralo da se desi. Vozilo bezbednosti mi je pomoglo u Majamiju pre par nedelja, tako da nemam prava da se žalim. Nastavićemo da se borimo.“

Ipak, treba imati u vidu da trka nije u tim momentima bila izgubljena za vozača McLarena. Do još jednog potencijalno ključnog momenta došlo je u 46. krugu, kada su njegovi rivali prešli na „slik“ pneumatike. On je i dalje nizao najbolja vremena i ponovo se našao u vođstvu.

Ovakva strategija je definitivno bila vredna pokušaja. Omogućila mu je da da se teoretski nađe ispred Rasela nakon zamene guma par krugova kasnije i čak preuzme vođstvo. Ipak, izašao je na stazu kao drugi da bi ga vozač Mercedesa pretekao. Međutim, Noris je ubrzo uzvratio.

„Fokusiraj se Džordž, fokusiraj se“, bile su instrukcije Tota Volfa.

Nekako, dramatičan vikend u smislu vremenskih uslova bio je odraz onoga što se dešavalo među vozačima. Ćudljivi uslovi, nepredivive kvalifikacije i trka, bili su u stilu „dok nekom ne smrkne, drugome ne svane“.

Kiša je takav faktor u trkama Formule 1, da neke vozače proizvodi u heroje a druge u gubitnike. Ferrari je bio primer ovog drugog. Uprkos pobedi u Monaku pre dve nedelje, kvalifikovali su se tek na 11. i 12. mesto, da bi stvari u trci bile još gore.

Leklerov motor je bio „jogunast“, oduzevši dosta vremena timu Ferrarija da ga pripremi, što je Monačanina bacilo na začelje. Još luđa stvar se desila kada su mu montirani „slikovi“ tokom drugog pljuska uz komentar „samo se potrudi da ostaneš na stazi, a nakon toga žemo biti brzi“. Suvišno je reći da je ovo izazvalo salve smeha. Naravno, Lekler je ubrzo povučen sa staze, da bi naknadno odustao.

Što se Karlosa Sainsa tiče u drugom Ferrariju, on se kasnije okrenuo na stazi, usput zakačivši bespomoćnog Albona u Williamsu. Scena Sainsovog bolida koji ne može da se izvuče s travnate površine, simbolično je prikazivala izdanje Scuderije na VN Kanade.

Kada je reč o Ferstapenu, ni on nije bio bez problema. Njegov Red Bull nije bio dobro podešen za ivičnjake staze Gilles Villeneuve. Ipak, završio je trku s 3,8 sekundi prednosti u odnosu na Norisa.

Rasel, koji je u izvesnim momentima grešio, hrabro se borio, tako da je zasluženo završio na podijumu, a dobro izdanje Mercedesa zaokružio je Luis Hamilton, koji je bio četvrti, startovavši sa sedmog mesta.  

Pavle Barta

VN Kanade 2024. (Montreal)
Poz.VozačNac.TimVreme
1Max VerstappenNEDOracle Red Bull Racing70 krugova
2Lando NorrisGBRMcLaren F1 Team+3.879s
3George RussellGBRMercedes AMG Petronas F1 Team+4.317s
4Lewis HamiltonGBRMercedes AMG Petronas F1 Team+4.915s
5Oscar PiastriAUSMcLaren F1 Team+10.199s
6Fernando AlonsoESPAston Martin Aramco F1 Team+17.510s
7Lance StrollCANAston Martin Aramco F1 Team+23.625s
8Daniel RicciardoAUSVisa Cash App RB F1 Team+28.672s
9Pierre GaslyFRABWT Alpine F1 Team+30.021s
10Esteban OconFRABWT Alpine F1 Team+30.313s
11Nico HulkenbergGERMoneyGram Haas F1 Team+30.824s
12Kevin MagnussenDENMoneyGram Haas F1 Team+31.253s
13Valtteri BottasFINStake F1 Team Kick Sauber+40.487s
14Yuki TsunodaJPNVisa Cash App RB F1 Team+52.694s
15Zhou GuanyuCHNStake F1 Team Kick Sauber+ 1 krug
DNFCarlos SainzESPScuderia Ferrari56 krugova
DNFAlex AlbonTHAWilliams Racing54 kruga
DNFSergio PerezMEXOracle Red Bull Racing54 kruga
DNFCharles LeclercMONScuderia Ferrari43 kruga
DNFLogan SargeantUSAWilliams Racing23 kruga

Generalni poredak u konkurenciji vozača

POZ.VOZAČNAC.TIMPOENI
1Max VerstappenNEDRED BULL RACING HONDA RBPT194
2Charles LeclercMONFERRARI138
3Lando NorrisGBRMCLAREN MERCEDES131
4Carlos SainzESPFERRARI108
5Sergio PerezMEXRED BULL RACING HONDA RBPT107
6Oscar PiastriAUSMCLAREN MERCEDES81
7George RussellGBRMERCEDES69
8Lewis HamiltonGBRMERCEDES55
9Fernando AlonsoESPASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES41
10Yuki TsunodaJPNRB HONDA RBPT19
11Lance StrollCANASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES17
12Daniel RicciardoAUSRB HONDA RBPT9
13Oliver BearmanGBRFERRARI6
14Nico HulkenbergGERHAAS FERRARI6
15Pierre GaslyFRAALPINE RENAULT3
16Alexander AlbonTHAWILLIAMS MERCEDES2
17Esteban OconFRAALPINE RENAULT2
18Kevin MagnussenDENHAAS FERRARI1
19Zhou GuanyuCHNKICK SAUBER FERRARI0
20Valtteri BottasFINKICK SAUBER FERRARI0
21Logan SargeantUSAWILLIAMS MERCEDES0

Generalni poredak u konkurenciji konstruktora

POZ.TIMPOENI
1RED BULL RACING HONDA RBPT301
2FERRARI252
3MCLAREN MERCEDES212
4MERCEDES124
5ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES58
6RB HONDA RBPT28
7HAAS FERRARI7
8ALPINE RENAULT5
9WILLIAMS MERCEDES2
10KICK SAUBER FERRARI0

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *