BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Nissan želi da s novim GT-R modelom uradi pravu stvar

Nissan želi da s novim GT-R modelom uradi pravu stvar

Biće potrebno više vremena da se razvije R36, verovatno bez benzinskog motora.

Aktuelni GT-R je lansiran 2007., ali njegov dizajn je čak još stariji.

Da li se sećate Skyline GT-R koncepta iz 2001.? Mada superautomobili ne prate tipičan životni ciklus od 6-7 godina, karakterističan za putnička vozila, Godzillu je zaista načeo zub vremena.

Sada, u 2024., R35 generacija još uvek nije spremna da se penzioniše. Nissanovi zvaničnici sugerišu da će vremešna V6 mašina još neko vreme biti s nama.

U intervjuu datom za australijski Drive, Nissanov viši potpredsednik, obećao je „da namera kompanije nije da napravi poluzavršen GT-R“. Fransoa Baili je dodao da japanski proizvođač ostaje posvećen proizvodnji sportskih automoibla, spomenuvši da nije dobio posao u Nissanu da bi kreirao minivan.

R36 neće biti lansiran uskoro, jer čelnici kompanije smatraju da EV tehnologija nije spremna za tu vrstu visokoperformantne primene. Baili je tu aludirao na baterije u čvrstom stanju, koje neće pristići pre 2028. Prošlogodišnji, ekstremni Hyper Force koncept (na naslovnoj fotografiji) s 1.360 ks nagovestio je mogućnosti čisto električnog GT-R-a s revolucionarnom tehnologijom baterija.

Mimo ove teme, potpredsednik evropskog Nissanovog ogranka za pogonske sklopove, s oduševljenjem je govorio o baterijama u čvrstom stanju. U izjavi datoj za Auto Express, Metju Rajt tvrdi da će one promeniti pravila igre tako što će povećati brzinu punjenja i energetsku gustinu.

On je dodao da će ova napredna solucija rešiti jedan od glavnih problema koji muči elektromobile, a to je velika masa. Instalacija manje baterije bi skresala izvestan broj kilograma, što je veoma važno za performantne automobile kao što je GT-R. Aktuelni model u Nismo varijanti ima masu od 1.753 kilograma.

Nissan će odraditi testiranje električnog prototipa s baterijama s čvrstim elektrolitima 2026., pre lansiranja serijskog modela 2028. Kolo će povesti „Made in Japan“ vozilo, ali još uvek nije obelodanjen njegov identitet. Ono što je realno za očekivati je da novi GT-R neće stići pre 2029. ili 2030. Ukoliko pretpostavimo da će aktuelni model biti s nama do tada, napuniće čak 23 godine!

Međutim, moglo bi lako da se desi da Godzilla ne opstane u narednih 5-6 godina. Japanska publikacija Mag-X izvestila je u martu da će 2025. biti finalna godina za važeći GT-R. Ono što dodatno podgreva ove glasine je Nissanova najava ograničene serije supersportiste u Japanu te godine. Ukoliko se ispostavi da je to tačno, imaćemo višegodišnju pauzu pre dolaska R36.

U međuvremenu, prodaja GT-R-a je skočila čak 584 odsto u SAD prošle godine. Zaista impresivno, budući da se radi o 390 plasiranih automobila u odnosu na 57 u 2022. Budući da više nema Audija R8, biće na neki način tužno što će Godzilla otići u penziju bez neposrednog naslednika. Uskoro odlazi i Lamborghini Huracan, ali će on dobiti V8 hibridnog naslednika.

Čak i ako dobijemo još jednu generaciju GT-R-a s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, on neće biti pogonjen potpuno novom jedinicom. Nissan je nedavno saopštio da je prestao s ulaganjem sredstava u razvoj novi konvencionalnih motora, tako da bi u tom slučaju potencijalni, „neelektrični“ R36, mogao biti pogonjen evolucijom voljenog VR38DETT.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *