BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Formula 1: nova pravila donose brže i okretnije bolide

Formula 1: nova pravila donose brže i okretnije bolide

Upravno telo Formule 1, FIA, predstavilo je garnituru propisa koji se baviti „najbržim cirkusom na svetu” od 2026.

Revidirana regulativa vezana za aerodinamiku, funkcionisaće u tandemu s novim pravilima usmerenim na električnu jedinicu, što uključuje veću snagu baterije i upotrebu 100% održivih goriva.

Od 2026., Formula 1 će imati:

  • Okretnije, 30 kilograma lakše automobile, što će doprineti kvalitetnijoj borbi na stazi.
  • Redizajniranu jedinicu za napajanje s povećanom energijom baterije i jednakom preraspodelom snage između motora s unutrašnjim sagorevanjem i električne jedinice, uz upotrebu 100 odsto održivih goriva.
  • Aktivnu aerodinamiku u vidu pokretnih prednjih i zadnjih krila, da bi se omogućilo oštrije trkanje.
  • Povećane mogućnosti za preticanje kroz uvođenje novog sistema, koji vozačima nakratko pruža dodatnu snagu iz baterije, u trenucima kada prednost automobila ispred padne na ispod jedne sekunde.
  • Poboljšanu bezbednost kroz pojačanu strukturu i oštrija testiranja.
  • Rekordni broj u vidu šest proizvođača pogonskih jedinica.

Propisi za 2026. sada moraju biti ratifikovani od strane Svetskog auto-moto sportskog veća 28. juna.

FIA-in tehnički direktor za trkačke jednosede, Nikolas Tombazis, rekao je: „Uz ovu garnituru propisa, FIA nastoji da razvije novu generaciju automobila koji su u potpunosti povezani s DNK Formule 1, lagani, sa superiornom brzinom i okretnošću, uz prisustvo vrhunske tehnologije. Da bismo sve to ostvarili, radili smo na nečem što smo nazvali koncept ’okretnog automobila’.

U središtu te vizije je redizajnirana pogonska jedinica, kod koje podela snage između motora s unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora sada ravnomernija. Što se šasije tiče, uspeli smo da redukujemo dimenzije i masu automobila za oko 30 kilograma, što je rezultiralo dinamičnijim vozilom. Pored toga, uvodimo dve uzbudljive nove karakteristike da bismo poboljšali trkanje – aktivnu aerodinamiku koja donosi manji otpor vazduha na pravcima i sistem za manuelno preuzimanje kontrole, koji omogućava vozačima da po potrebi iskoriste dodatnu snagu kada se dovoljno približe automobilu ispred.

Lakši, snažniji i fokusiraniji na veštinu vozača, bolidi za 2026. će obezbediti oštrije trkanje, što će poboljšati konkurentnost među timovima i naravno pružiti veći spektakl. Pored toga, odlučili smo se za snažniju električnu komponentu pogonske jedinice, odnosno efikasniji automobil ukupno gledajući, s održivim gorivom.“

Predsednik FIA-e, Muhamed Ben Sulajem, rekao je: „Nakon objavljivanja propisa vezanih za pogonsku jedinicu za 2026. pre dve godine, iskoristili smo mogućnost  da redefinišemo regulisanje šasije, da bi bila u skladu s energetskim zahtevima nove pogonske jedinice. Sarađujući s našim partnerima iz Formule 1, i uz asistenciju 10 timova i svih naših akcionara, ovo predstavlja jedinstvenu reviziju koja će obezbediti da naš premijum šampionat bude još relevantniji za ono što se dešava u svetu.

Pravilnik vezan za pogonske jedinice već je rezultirao rekordnim brojem njihovih proizvođača. Sada, u tandemu s propisima koji regulišu šasiju, koji omogućavaju lakše, agilnije automobile s inovativnim aerodinamičkim rešenjima, stvorili smo garnituru pravila koja je predviđena ne samo da poboljša trke, već i da šampionat učini privlačnijim proizvođačima pogonskih jedinica, OEM proizvođačima i takmičarima.

Ključne karakteristike propisa za 2026. su napredne i ekološki podobne, s naglaskom na bezbednosti. Naš cilj, zajedno s Formulom 1, bio je da proizvedemo automobil u skladu s budućnošću ovog elitnog auto-moto sporta. Mislim da smo postigli taj cilj.“

Objašnjeni F1 propisi

Pogonske jedinice će isporučivati više snage. Iako je snaga hibridne jedinice pala s 550-560 kW na 400 kW, baterijski element je značajno porastao, sa 120 na 350 kW, što je prirast od gotovo 300 odsto.

Količina energije koja se može rekuperirati tokom faze kočenja udvostručuje se na 8,5 mJ po krugu.

Novi propisi su zadržali postojeće snabdevače u vidu Ferrarija, Mercedesa i Renaulta, i doprineli su povratku Honde. Tu su i novajlije u vidu Audija i Forda, s tim što potonji ulazi u partnerstvo s Red Bull Powertrainsom.

Automobili će biti lakši i manji

U nastojanju da se kreira agilnija trkačka mašina, maksimalno međuosovinsko rastojanje je smanjeno za 200 milimetara, na 3.400, dok je širina vozila skresana za 100 milimetara, na 1.900.

Redukovana je i masa, tako da minimalna predviđena za 2026. iznosi 768 kilograma, što je 30 kilograma manje u odnosu na pravilnik iz 2022.

FIA takođe kaže da je vertikalni aerodinamički pritisak smanjen za 30 odsto a otpor vazduha za 55 odsto.

Točkovi od 18 inča uvedeni 2022. ostaće na snazi, s tim što je širina prednjih pneumatika smanjena za 25 a zadnjih za 30 milimetara.

Inovacije na planu aerodinamike

Iz FIA-e takođe kažu da će automobili za 2026. moći da se prebacuju s konfiguracije na konfiguraciju, gde jedna minimizuje potrošnju goriva a druga maksimizuje performanse u krivinama.

Biće uvedeni potpuno novi aktivni aerodinamički sistemi, uključujući pokretna  prednja i zadnja krila. Ovo će omogućiti veću brzinu u krivinama, s promenom ugla jednog krila. Manji otpor i veća brzina na pravcima biće moguća kada se angažuje drugi ugao.

Ovaj novi sistem može biti iskorišćen u zonama kao što je to trenutno slučaj s DRS preticanjem.

Inicijativa za bolju bezbednost se nastavlja

FIA je revidirala pravila vezana za zaštitnu strukturu od prednjeg udara, uvodeći dvostepeni dizajn „nosa“ za ublažavanje rizika od odvajanja.

Stroža su i pravila koja regulišu bočne udare, dok su zaštitne ćelije oko vozača i rezervoara pobošljane.

Ključni fokus novih pravila je na održivosti

Dok su aktuelne F1 pogonske jedinice već sada najefikasnije na svetu, „najbrži cirkus na svetu“, zajedno s FIA-om teži ka ostvarivanju ugljenične neutralnosti do 2030. Jedan od koraka predstavlja upotreba u potpunosti održivih goriva.

Od 2026. veći deo pogonskog potencijala će se odnositi električnu energiju, tako da će raspodela između motora SUS i „struje“ biti 50:50.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *