BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Toyota tvrdi da će njeni novi motori SUS promeniti pravila igre

Toyota tvrdi da će njeni novi motori SUS promeniti pravila igre

Toyotin čovek broj 1 zadužen za tehnologiju, kaže da su novi motori s unutrašnim sagorevanjem ove japanske marke u potpunosti drugačiji u poređenju s postojećim jedinicama.

Dok neki proizvođači oduševljeno pričaju o elektromobilima koji na scenu neće stupiti još nekoliko godina, Toyota radi isto, ali na planu motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Pre nego što će doći do predstavljanja serijskih automobila, krajem maja je obelodanjeno da su novi četvorocilindarski agregati u razvoju. Sada nam je CTO Toyote otrio neke dodatne detalje u vezi s onim što nas očekuje.

U intervjuu datom za Automotive News, Hiroki Nakađima je govorio o novim 1,5 i 2,0-litarskim motorima, koji bi potencijalno mogli da predstavljaju soluciju koja bi promenila pravila igre. On je otišao toliko daleko da je rekao da će nove jedinice biti „ potpuno drugačije“ u poređenju s aktuelnom „SUS“ ponudom. Mada automobili na vodonični pogon još uvek nisu dobili na zamahu, Toyota kaže da je razvoj modela Mirai doprineo tome da inženjeri saznaju više o toplotnoj efikasnosti.

Nakađima nije ulazio u detalje u vezi s tim, ali poznato je da je Toyota dostigla 40 odsto pre nekoliko godina. Nissan tvrdi da je ostvario još višu toplotnu efikasnost, čak veću od 50 odsto, zahvaljujući e-Power tehnologiji s motorom SUS koji služi kao generator, a ne u svrhu direktnog pogona. Još jedan japanski proizvođač, Mazda, preuzela je sličan pristup s rotacionim motorom unutar MX-30, koji služi za produžavanje vozne autonomije.

Toyotin CTO je spomenuo da će novi motori imati kraći hod klipa, što je bio zadatak koji nije bilo lako ostvariti. Ovi redni četvorocilindraši će biti manji, donoseći revoluciju na planu kompaktnog „pakovanja“, što će omogućiti niži prednji deo, što zauzvrat donosi  bolju efikasnost, kao posledicu optimizovanog protoka vazduha. Obrtni moment izgubljen u procesu, biće kompenzovan instantnim odgovorom elektromotora. Ove nove jedinice su razvijene striktno s hibridnim pogonskim sklopovima na umu.

Kada će prvi automobili s novim motorima pristići na tržište? Očekujemo da ih vidimo 2027. Toyota razvija pogonske sklopove koji ne koriste samo fosilna goriva, već i vodonik, sintetička i biogoriva. Nakađima tvrdi da za ovu novu porodicu motora ima mnogo prostora, sugerišući su u igri brojni inženjerski trikovi koje kompanija još uvek ne želi da obelodani.

Nissan ima potpuno drugačiju strategiju, budući da je nedavno objavio da je obustavio ulaganja u razvoj motora SUS. Ova japanska marka sve karte baca na električne automobile, odnosno one koji benzinske agregate koriste za produžavanje autonomije.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *