BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Nema više Audija A4, od sada je u igri Audi A5!

Nema više Audija A4, od sada je u igri Audi A5!

Audi je ukinuo A4 limuzinu u benzinskoj formi, a njeno mesto je zauzeo novi A5.

Nakon 30 godina uloge jednog od najznačajnijih Audijevih modela u komercijalnom smislu, A4 dolazi do kraja svoje egzistencije.

Zameniće ga A5, što je oznaka koja je prethodno krasila atraktivni kupe model. Zapravo, menja se samo nomenklatura, jer će popularna premijum limuzina (ili liftbek), nastaviti da egzistira. Razlog ovakvog poteza je poznat od ranije, jer su parni brojevi rezerivsani za električne modele, dok će se neparne „cifre“ u oznakama odnositi na one pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Novi A5 je baziran na PPC (Premium Platform Combustion) platformi, namenjenoj konvencionalno pogonjenim automobilima s uzdužno postavljenim motorima. Ova platforma funkcioniše u sinergiji s E3 arhitekturom. U isto vreme, PPC omogućava postepenu elektrifikaciju, inicijalno u formi blagih hibrida, a krase je visok stepen varijabilnosti, vrhunska tehnologija i visoka ekonomska održivost.

Novi MHEV plus sistem je baziran na 48-voltnom električnom sistemu, koji uporedo čini podršku motoru s unutrašnjim sagorevanjem, smanjuje emisiju ugljen-dioksida i poboljšava performanse. Novi pogonski generator (PTG) omogućava vožnju na delimično električni pogon, što smanjuje potrošnju goriva. Spomenuti MHEV plus sistem omogućava ostvarivanje značajnih prednosti na planu emisije ugljen-dioksida i potrošnje goriva u odnosu na MHEV. PTG može da pruži doprinos u vidu dodatnih 18 kW (24 ks) snage. Prilikom usporavanja, rekuperira energiju nazad u bateriju putem regenerativnog kočenja pri maksimalnih 25 kW. Ujedno, baterija se puni brže nego ranije zahvaljujući PTG-u, što zauzvrat može biti upotrebljeno u pogonske svrhe, napajanje električnog sistema i održavanja rada klima uređaja u kratkim periodima. Sve ovo značajno smanjuje potrošnju goriva, uz naravno, poboljšanje performansi. Automobil je primetno agilniji, a još jednu prednost predstavlja opcija u vidu korišćenja elektirčno kompresora klima uređaja, što znači da kada je motor SUS isključen, klima uređaj može da nastavi funkcionisanje u punoj snazi.

Efikasni pogonski sklopovi iz Audi A5 porodice pokrivaju široku lepezu kada je reč o potrebama i afinitetima vozača, od konvencionalnih ulaznih modela, preko komfornih dugoprugaša, pa do dinamičnih sportista. Motori, transmisije, stepen elektrifikacije i pogonski paketi, „kalibrisani“ su prema očekivanju kupaca.

Ulazni agregat je 2.0 TFSI sa 150 ks (110 kW). Ovaj motor je opciono dostupan i s 204 ks (150 kW). TFSI jedinice su opremljene turbopunjačem s varijabilnom geomatrijom (VTG) i funkcionišu u okviru modifikovanog procesa sagorevanja, koji je posebno gorivno efikasan prilikom delimičnih opterećenja. VTG tehnologija omogućava harmonično i agilno građenje obrtnog momenta, čak i pri niskim obrtajima. Turbo četvorocilindraš je dostupan sa sedmostepenim menjačem s dvostrukom spojnicom, dok ulazni TFSI može da se naruči isključivo s prednjim pogonom. Snažniji kao opciju ima i quattro ultra.

Najomiljeniji, bar na našim prostorima, sigurno je 2.0 TDI s 204 ks (150 kW). Sada postavlja nove standarde sa svojom MHEV plus tehnologijom. Ovaj dvolitarski „naftaš“ iz EA288 evo generacije nasleđuje optimizovano sagorevanje zahvaljujući senzoru pritiska u cilindrima, TwinDosing za kontrolu izduvnih gasova i dva uravnotežavajuća vratila za uglađen rad motora. Isporučuje 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta između 1.750 i 3.250 o/min. Dostupan je s menjačem s dvostrukom spojnicom, pogonom na prednje točkove ili quattro ultra sistemom.

S5 sportista je zasnovan na 3.0 V6 TFSI motoru s 367 ks (270 kW). Krasi ga optimizovan proces sagorevanja, a po prvi put je opremljen VTG turbinom i MHEV plus tehnologijom. Pojačani S tronic menjač s dvostrukom spojnicom u Audiju S5 snižava masu na prednjoj osovini i čini vozilo agilnijim.

Iz Audija poručuju da su uz moćnije motore u igru uključili još veću pažnju obraćenu na detalje po pitanju ogibljenja i upravljačkog sistema: „Moći ćete da odredite adaptivne amortizere koji će vam omogućiti podešavanje na način koji vama odgovara.“

Naravno, pored limuzine, u ponudi će biti i Avant, karavanska verzija A5. Nema planova vezanih za kupe i kabriolet. Ovo je prvi od brojnih modela koji će, kao što smo spomenuli, koristiti novu Audijevu Premium Platform Combustion arhitekturu, pogodnu da ugosti prednji ili pogon na sve točkove, odnosno benzinske ili hibridne pogonske sklopove.

Audi A5 je veći, mada možda ne tako tečnih linija kao stari A5 Sportback. Napred pronalazimo široku masku hladnjaka s masivnim ventilacionim otvorima pored nje, dok su pozadi (dobre vesti) svi završeci izduvnih cevi pravi. Da li i vi, kao i mi, nalazimo da postoji izvesna sličnost anfasa s Ford Focusom prošle generacije?

S novim stajlingom eksterijera dolazi i nova tehnologija. U ovom slučaju, LED dnevna svetla osvetljavaju prednji deo, dok je druga generacija OLED jedinica zadužena za „rep“. Dinamički svetlosni efekti su takođe dostupni, s do osam opcija po pitanju podešavanja. Interesantno je da se u Evropi mogu podešavati tokom vožnje, dok je u SAD to dozvoljeno isključivo dok je automobil u stanju mirovanja.

Isto važi i za zadnji deo A5. OLED paneli mogu biti iskorišćeni kao komunikaciona svetla, obaveštavajući druge vozače o opasnostima na koje nailaze, putem simpatičnih oblika.

Što se unutrašnjosti tiče, Audi je novi stajling zasnovao na četiri stuba. Na prvom mestu, tu je „humanocentrični“ dizajn, što u prevodu znači da je sve podređeno čoveku i bezbednoj vožnji. Zatim, tu je nešto što se zove „digitalna scena“, koju čine dva MMI displeja info-zabavnog sistema, koji šalju vitalne informacije vozaču i suvozaču. Treći na listi je „dizajn motivisan materijalom“ i odnosi se na osećaju prostora i komfora koji nudi. Na kraju, tu je „vizuelna bistrina“ i tiče se postavke kabine lake za upotrebu.

Zahvaljujući dužem međuosovinskom rastojanju, A5 nudi više prostora. Bez obzira na karakterističan zadnji profil sa spuštajućom linijom krova, pozadi ima sasvim dovoljno prostora za glave putnika. U višim paketima opreme, dostupan je elektrohromatski krov sa šest podesivih segmenata. U nižim trimovima će biti opcija.

Digital Stage info-zabavna postavka izgleda zaista impresivno. Čini je uspravni, tanki, zakrivljeni panoramski OLED MMI displej u okviru kojeg su Audijev virtuelni kokpit s 11,9-inčnim ekranom i 14,5 MMI ekran osetljiv na dodir. Opcioni displej dijagonale 10,9 inča je dostupan za suvozača. Svim funkcijama se može upravljati lako, bez predugog spuštanja pogleda s puta. Noću specijalno ambijentalno svetlo ima efekat da zakrivljeni displej izgleda kao da pluta. Pored svega, tu je po prvi put „head-up“ displej koji se može konfigurisati. To je u principu ista arhitektura i tehnologija koju možemo pronaći u Q6 e-tronu, a sigurno je da će u perspektivi pronaći mesto i u drugim modelima.

Kao što je to običaj s novim modelima, A5 i S5 pružaju mnogo toga novog. Opcioni suvozački ekran omogućava „kopilotu“ da se bavi navigacijom ili gleda neki sadržaj s interneta tokom putovanja. Ovaj displej ima poseban premaz koji sprečava vozača da vidi šta se to na njemu dešava. Dostupan je i Bang Olufsen premijum audio sistem, sa zvučnicima koji se nalaze u naslonima za glave. I ne samo to, jer je dvozonski, što znači da dok suvozač sluša muziku, gleda film i slično, vozač može da obavi poziv.

Novi A5 počiva na bogatom nasleđu A4, s unapređenim karakteristikama, impresivnom tehnologijom i nešto „izmenjenim“ nazivom. Audijevi napori vezani za motore s unutrašnjim sagorevanjem još neko vreme će biti aktuelni, što je uostalom slučaj i s direktnom konkurencijom.

Kada je o ceni reč, A5 pristiže u evropske prodajne salone u proleće/leto 2025., s početnom cenom od 49.400 evra (u Nemačkoj).

Priredio: Pavle Barta

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *