BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Automobili neminovno postaju mobilni telefoni na točkovima

Automobili neminovno postaju mobilni telefoni na točkovima

Ove godine su napravljeni veliki pomaci ka transformaciji automobila u kompjutere na točkovima.

Ipak, još neke tri godine smo udaljeni od dolaska „Softverski definisanih vozila“ (SDV) na tržište.

Proizvođači automobila su spremni da iskoriste prednosti SDV-a kako ovi budu dobijali na zamahu, omogućavajući im da iskoriste benefite u vidu stalnih prihoda i drugih ključnih stavki.

Stručnjaci kažu da će ove godine SDV-i početi da ostvaruju svoj potencijal.

„Ove godine po prvi put vidimo prednosti SDV-a“, rekao je za Automotive News Europe analitičar iz firme Accenture, Kristof Horn. „Ovo je jasan dokaz prelaska s vertikalnih procesa na nešto što je otvorenije, fleksibilnije, nešto što je više kao funkcionalna platforma.“

Industrija će početi da uviđa ko će od novopridošlica zaista moći da bude na visini zadatka, dodao je Horn, koji je na čelu konsultantske jedinice Industry X, specijalizovane za softverski definisane proizvode.

Akcenat je na konsolidaciji dok proizvođači automobila pokazuju da li poseduju neophodne veštine ili su potcenili izazove koji dolaze s izgradnjom nečega što poseduje mogućnosti pametnog telefona, ali s robusnošću i izdržljivošću automobila.

Ključna prednost SDV-a je u tome što bi trebalo da zadrže svoju vrednost, budući da se njihov softver konstantno ažurira kako bi održao korak s rastućim zahtevima kupaca. Primera radi, Stellantis ima za cilj da generiše oko 20 milijardi evra prihoda od softverskih proizvoda i pretplata do 2030.

Kako ostvariti uspeh sa softverski definisanim vozilima?

Trenutno, proizvođači automobila su u različitim fazama svog SDV putovanja, pri čemu je većina pozicionirana negde u sredini, dok drugi tek počinju.

Iako sledeća generacija SDV-a neće biti u potpunosti softverski definisana, Horn očekuje da će inudstrija svedočiti „brojnim vozilima u naredne tri do pet godina, s novim arhitekturama koje su veoma fleksibilne, što će donositi brojne nove funkcije ubrzanim tempom.“ Da bi se to dogodilo, „ključno je biti pametan integrator s jasnom vizijom“.

Renault ima za cilj da svoj prvi SDV predstavi 2026. Da bi trijumfovali s ovim tipom vozila, proizvođači najpre moraju da napuste šablone vezane za ranije uspehe, uprkos početnom oklevanju.

„Ako ste bili uspešni 40 do 50 godina prateći određeni put, obično se toga i držite“, konstatovao je Horn.

Kompanije će takođe morati da naprave iskorak od tipičnog odnosa između proizvođača automobila i snabdevača i umesto toga prigrle otvoreniji i fleksibilniji pristup, koji uključuje višestruka partnerstva, jer više neće biti potrebe da sve bude vertikalno integrisano u kompaniji.

Štaviše, Horn je rekao da će rukovodioci na nivou odbora morati da prilagode svoj način razmišljanja i prihvate nove veštine.

„Stari način da se nešto uradi jednom i da to traje tri do pet godina, zamenjuje se modelom koji zahteva kontinuirano poboljšanje“, rekao je on. To ne mora nužno da znači da će na čelu svake kompanije biti najbolji softverski stručnjak.

„Ne radi se samo o softveru već i o marketingu, radi se o dizajnu. Međutim, morate imati jaku usklađenost s najvišeg nivoa, o tome kuda želite da idete i zašto je to toliko važno, jer ne možete da razgovarate o SDV-u tako što ćete ići od funkcije do funkcije“, rekao je on.

Inovacije takođe mogu biti vođene softverom, međutim novopridošlice takođe ne bi trebalo da potcene stalnu važnost inženjerske ekspertize. Da bi vozilo bilo bezbedno, funkcionalno, u skladu s propisima i dovoljno izdržljivo da se može voziti decenijama, proizvođači automobila još uvek moraju da iskoriste svoje osnovne veštine. Razlika je u tome što sada softver, platforma i poslovni automobilski svet moraju da se udruže i sarađuju.

Pored toga, proizvođači automobila treba da stvore čvrstu viziju u pogledu arhitekture i načina na koji vode proces razvoja. Tehnološke platforme polako pristižu, iako su mnoge i dalje previše fragmentirane. „Svaki proizvođač automobila radi svoju stvar“, rekao je Horn, „ali s više standardizacije i skalabilnosti, stvari će postati lakše.“

Ubrzan dolazak od koda do druma

Prelazak na softverski definisana vozila značajno skraćuje vreme potrebno za isporučivanje automobila. „Nekada su bile potrebne godine od dizajniranja vozila do njegovog izlaska na put. Prelazimo na kontinuirani pristup, gde su potrebne tek nedelje da se promeni vozilo“, dodao je Horn.

Nedavni primer je brz korak koji proizvođači automobila čine dodajući Chat GPT u svoja vozila.

„Ovo se radi za nekoliko nedelja ili meseci. To je bilo nezamislivo pre samo dve godine.“

Aplikacije kao što je ChatGPT nude prednost zato što su skalabilne i dostupne svuda. Ovo omogućava proizvođačima automobila da osiguraju da su njihova vozila uvek ažurirana.Ove dodatne karakteristike takođe obećavaju da će iskustvo u vožnji učiniti zabavnijim, pozivajući ljude da provode više vremena, a samim tim i troše više novca u vozilu.

„To je novi tok prihoda, koji će biti veoma važan za proizvođače automobila“, kaže Horn.

Geografija će takođe biti odlučujući faktor u oblikovanju preferencija. „Gejming“ bi, primera radi, mogao više da se ceni u Aziji nego u Evropi, zaključio je Horn.

Izvor: ANE

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *