BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Michelin tri godine razvijao pneumatik za Mercedes-AMG GT (VIDEO)

Michelin tri godine razvijao pneumatik za Mercedes-AMG GT (VIDEO)

Francuski proizvođač pneumatika je prošao kroz 25 različitih smeša pre nego se na kraju odlučio za krajnji proizvod.

Bez guma nema ni vožnje, a u slučaju sportskih automobila, bez adekvatnih karakteristika pneumatika, nema ni brzih prolazaka kroz krivine i željene upravljivosti.

Proizvođači automobila sve češće se udružuju s kompanijama specijalizovanim za pneumatike da bi razvili gume koje najbolje odgovaraju mehaničkim komponentama kao što su sistemi ogibljenja, upravljanja i kočenja. Koliko god to možda na prvi pogled izgledalo jednostavno, za razvoj je potrebno mnogo rada i vremena.

Tyre Reviews YouTube kanal posetio je Michelinov testni centar u Laduu, da bi otkrio šta je sve bio potrebno inženjerima da bi razvili Michelin Pilot Sport S 5 pneumatik, čije usluge koristi novi Mercedes-AMG GT. Mada nosi isti naziv kao i serijska Sport S 5, AMG verzija koristi potpuno drugačiju postavku po pitanju same gume.

Naime, pneumatici koriste tri različite smeše, koje čine tri različite sekcije gazećeg sloja. Unutrašnji deo prednjeg gazećeg sloja je uglavnom podešen za prijanjanje na mokrom, dok je srednji zadužen za performanse na suvom. Spoljašnja strana je napravljena od gume visoke izdržljivosti, pogodna za eksploataciju na trkačkoj stazi. Kada je o zadnjim pneumaticima reč, tu su dve sekcije za prijanjanje na mokrom i srednji deo za visoke performanse na suvom. Spoljni deo takođe sadrži smešu za suvo, orijentisanu na performanse.

Michelin je potrošio tri godine na razvoj ovih guma, isprobavajući 25 različitih smeša za prednje, odnosno 20 za zadnje pneumatike, pre nego što se konačno odlučio za finalnu kombinaciju. I to sve za samo jedan model automobila!

Pjer-Antoan Gregoar, vodeći vozač u okviru razvoja projekta, rekao je da je veći deo vremena proveo na usavršavanju „meke upravljivosti“ guma. To podrazumeva usredsređivanje na male stvari o kojima možda ne razmišljate, na primer kako se automobil kreće pravolinijski, koliko „mrtve zone“ prolazi kroz volan, kakvu težinu guma pruža na volanu prilikom skretanja i kako bočni zid reaguje na brze tranzicije.

Gregoar kaže da je najteži deo u vezi s kreiranjem ove gume bilo pronalaženje odgovarajućeg balansa između upravljivosti po mokrom i suvom. Mercedes je zahtevao da se pneumatik ponaša dobro u oba scenarija, što je uvek najteže postići kod automobilskih guma, tako da je Michelinov tim odlučio da meša i kombinuje smeše, sve vreme se trudeći da se uskladi s razvojnim ciklusom AMG GT-a, koji se odigravao u isto vreme.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *