BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Proizvođači automobila u EU se potencijalno suočavaju s ogromnim kaznama

Proizvođači automobila u EU se potencijalno suočavaju s ogromnim kaznama

Penetracija električnih automobila na tržište slabija od očekivane, stavlja proizvođače automobila u rizik da moraju da plate penale u vrednosti do 15 milijardi evra u EU, kaže šef Renault grupacije, Luka de Meo.

Evropska automobilska industrija bi mogla da se suoči s kaznama od 15 milijardi evra zbog prekomerne emisije ugljenika, što je posledica usporavanja potražnje za električnim automobilima.

Regulativa vezana za emisiju ugljen-dioksida biće stroža 2025., jer se ograničenje prosečne vrednosti stavlja na 94 g/km, u odnosu na 116 g/km u 2024.

„Ako plasman električnih vozila ostane na današnjem nivou, evropska industrija bi mogla da plati 15 milijardi evra u penalima, ili da odustane od proizvodnje više od 2,5 miliona vozila“, rekao je de Meo za France Inter radio 7. septembra.

„Brzina usvajanja električnih automobila je upola sporija u odnosu na ono što nam je potrebno da bismo postigli ciljeve, koji bi nam omogućili da ne plaćamo kazne“, rekao je de Meo, koji je takođe predsednik Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Probijanje limita CO2 može dovesti do kazni u vrednosti do 95 evra po prekomernom gramu po pređenom kilometru, što se množi s brojem prodatih vozila.

To bi moglo da rezultira kaznama koje se broje u stotinama miliona evra za velike proizvođače.

„Svi govore o 2035., što je za deset godina, ali mi treba da govorimo o 2025., jer već tu imamo teškoće“, dodao je on. Kao što je poznato, EU je donela odluku da se od 2035. u bloku mogu prodavati isključivo automobili s nultom emisijom.  „Mora nam biti pružena doza fleksibilnosti. Postavljanje krajnjih rokova i kazni bez nje je veoma, veoma opasna.“

Po izveštaju Dataforcea iz avgusta, proizvođači automobila će morati značajno da povećaju prodaju čisto električnih i hibridnih vozila uprkos „tržišnom skepticizmu“ vezanom za elektromobile, da bi bili u skladu s ekološkim standardima nametnutim za 2025.

Ford i Volkswagen su kompanije koje su najdalje od ispunjavanja ciljeva, kaže Dataforce.

Toyota, koja prodaje mali broj čisto električnih automobila, ali zauzvrat veliki broj hibrida, najbliža je ostvarivanju ciljeva za 2025., kaže se u izveštaju. Geely je već ispunio svoj cilj, baš kao i Tesla.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *