BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Čisto električna Škoda Elroq svečano predstavljena u Pragu

Čisto električna Škoda Elroq svečano predstavljena u Pragu

U Pragu je predstavljena nova Škoda Elroq. Reč je o čisto električnom modelu, koji se nalazi u Evropi najoštrijem C SUV segmentu po pitanju konkurencije.

Ono što je adut češke marke je na prvom mestu cena, pored poslovičnih atributa koje krase modele ovog proizvođača. U isto vreme, radi se o prvom Škodinom automobilu koji usvaja Modern Solid dizajnerski jezik.

Kao što u Škodi kažu, zavese su podignute, a pred publikom se ukazao model koji nudi više pogonskih sklopova i paketa baterija, uz obimnu standardnu opremu.

Maksimalni domet iznosi preko 560 kilometara, tako da uz početnu cenu od 33.000 evra (bez subvencija), Elroq predstavlja vrlo primamljivu opciju za one kupce koji su u potrazi za čisto električnim vozilom, budući da na mnogim tržištima Škoda postiže cenovni paritet između Elroqa i njegovog konvencionalnog pandana, Karoqa.

Češki elektromobil iz C SUV segmenta praktično najavljuje nove modele koji će pristići tokom narednih godina. Dobro je prilagođen za urbanu eksploataciju zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, uz poslovičnu Škodinu sjajnu ponudu unutrašnjeg prostora. Treba napomenuti da će verzija s pogonom na sve točkove biti dostupna 2025.

Modern Solid

Ovde je takođe u igri nešto što se zove Tech-Deck Face, koji zamenjuje tipičan Škodin korporativni „anfas“, ali bez gubljenja poznatog identiteta. Tu je robusni prednji odbojnik s insertacijom od tamnog hroma, dok je grafika prednjih svetala, „četiri oka“, u potpunosti reinterpretirana. Takođe je interesantno da je Elroq prvi model koji ima naptis „Škoda“ i na haubi motora i na upravljaču. Pored toga, radi se o krajnje aerodinamičnom vozilu, budući da njegov koeficijent otpora vazduha iznosi samo 0,26.

Pogonski sklopovi

Što se pogonskih sklopova tiče, Škodin pulen je dostupan s tri veličine baterija. Osnovni model, Elroq 50 isporučuje 125 kW, dok Elroq 85x ima dodatni motor na prednjoj osovini, a samim tim i pogon na sve točkove. Elroq 85, s pogonom na zadnje točkove, raspolaže maksimalnim dometom od 560 kilometara po WLTP-u. Brzina punjenja do 175 kW na DC punjačima, omogućava da se baterija od 82 kWh, prisutna u Elroqu 85 i Elroqu 85x, napuni od 10 do 80 odsto za 28 minuta. Manje jedinice u Elroqu 50 i 60, mogu se napuniti još brže, za 25 minuta ili manje.

Enterijer

Elroq nudi obilje unutrašnjeg prostora, što uključuje i prtljažnik među vodećim u segmentu, zapremine 470 litara, odnosno 1.580 litara s preklopljenim naslonima zadnjih sedišta. Ekran info-zabavnog sistema dijagonale 13 inča pruža još intuitivniji korisnički interfejs i prisutan je kao standard. Što se Design Selection opcija tiče, one koriste brojne inovativne održive materijale. Naravno, nismo zaboravili ni na Simply Clever karakteristike, koje uključuju inteligentno raspoređen prostor za odlaganje predmeta, koji nudi čak 48 litara kapaciteta.

Tržište

Škoda Auto je 2. oktobra otvorila knjige porudžbina za First Edition izdanje i druge modele, s početnom cenom od oko 33.000 evra, inicijalno na dvanaest evropskih tržišta, s tim što će i ostala uskoro uslediti. Uz varijante Elroq 50 i Elroq 85, ograničeno i posebno brendirano First Edition izdanje s prepoznatljivim svetlosnim pojasom, koji vizuelno povezuje prednja svetla, kao i crno obojenim krovom i A stubom, biće dostupno pri lansiranju.

Prilog sa premijere pogledajte u narednoj emisiji AutoMoto Show na TV b92.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *