BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Mercedes nastavlja da ulaže ogromna sredstva u razvoj motora SUS

Mercedes nastavlja da ulaže ogromna sredstva u razvoj motora SUS

„Mnogo više“ se investira u S klasu nego što je to inače slučaj s redovnom restilizacijom.

Nakon što su utvrdili da su ciljevi vezani za elektrifikaciju preambiciozni, u Mercedesu su odlučili da ogromnu količinu novca ulože u motore s unutrašnjim sagorevanjem.

U intervjuu za nemački Wirtschaftwoche, šef štutgartske kompanije, Ola Kelenijus, rekao je da će SUS tehnologija „trajati duboko unutar 2030-ih“. Da bi benzinski motori bili usklađeni sa sve strožom ekološkom regulativom, neophodna su ogromna ulaganja.

Samo ove godine, „trokraka zvezda“ u segment putničkih automobila ulaže 14 milijardi evra. Ova sredstva su rezervisana za naprednu tehnologiju motora s unutrašnjim sagorevanjem ali i elektrifikaciju i digitalizaciju. Mada Šveđanin na čelu Mercedesa nije precizirao koliko će tačno kompanija investirati u motore SUS, priznao je da je reč o „više novca nego što je prethodno planirano“.

Kelenijus je kao primer pružio S klasu, odnosno njenu redovnu restilizaciju predviđenu za 2026.: „Investirali smo mnogo više u novi motor s unutrašnjim sagorevanjem u S klasi nego što obično potrošimo na kompletnu restilizaciju.“ Mercedes želi da svoje konvencionalne pogonske sklopove stavi na „najviši tehnološki nivo“. Bez ozbiljnih ulaganja na benzinske i dizel motore, poslovanje u ovoj oblasti bi doživelo zastoj 2027. ili 2028., smatra Kelenijus.

On zapravo misli na Euro 7 i China 7 regulative, odnosno način na koji agregati moraju biti unapređeni da bi funkcionisali čistije i bili u skladu sa zakonom. Mercedesov cilj je da poboljša sve „relevantne kombinacije motora SUS i menjača“, da bi izbegao plaćanje velikih penala. Kelenijus je spomenuo da će budući pogonski agregati biti elektrifikovani do izvesne mere, tako da očekujemo više hibrida u ponudi.

U Mercedesu znaju da se moraju prilagoditi novoj situaciji, budući da prodaja elektromobila ne ide kako je planirano. Pre tri godine, rečeno je da će se na priključne hibride i baterijski pogonjene automobile odnositi oko 50 odsto godišnje prodaje do 2025. Međutim, to se verovatno neće desiti. U jednom momentu, kompanija je čak spomenula da će do 2030. postati čisto električna u nekim zemljama, „gde to tržišni uslovi dozvoljavaju“.

Nakon što je doživeo sudar s realnošću, Mercedes nema kud već da preispita svoje ciljeve. Sada želi da se na hibride i elektromobile odnosi polovina isporuka do kraja dekade. Krajnji cilj, koji podrazumeva postizanje ugljenične neutralnosti do 2040., nije promenjen, kaže Kelenijus.

On je odbacio glasine koje kažu da kompanija otkazuje razvoj platforme za novu generaciju EQS-a: „Ovaj projekat ide punom parom.“ Pored toga, ne odustaje se od planova koji obećavaju izgradnju osam gigafabrika u kojima će se proizvoditi baterije, što je neophodno za podršku „električnim“ ambicijama. Međutim, ovi pogoni će biti spremni za rad „nešto kasnije“ nego što je to prvobitno planirano.

Budući da smo spomenuli EQS, treba reći da se pojavio interesantan izveštaj ranije u toku ove godine, kako Mercedes testira svoju električnu perjanicu s motorom s unutrašnjim sagorevanjem u ulozi jedinice za produžavanje autonomije. Ovaj veliki elektromobil je navodno bio opremljen malim, prednje postavljenim dvocilindarskim motorom radne zapremine 1,0 litar. Međutim, ispitivanje je navodno obustavljeno.

Da podsetimo, Mercedes sarađuje s Geelyjem u oblasti hibridnih pogonskih sklopova, koji će se takođe naći u Volvoovim modelima. Kineski automobilski gigant ima ekspertizu kada je reč o produžavanju autonomije uz pomoć motora SUS, uključujući odvojenu saradnju s Renaultom. Novoformirana divizija „Horse“, specijalizovana je za motore s unutrašnjim sagorevanjem, uključujući i one predviđene za produžavanje dometa električnih automobila.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *