BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Vlasnici novih Bugattija bi mogli da imaju sopstvenu benzinsku pumpu

Vlasnici novih Bugattija bi mogli da imaju sopstvenu benzinsku pumpu

Šef kompanije smatra da bi motor s unutrašnjim sagorevanjem mogao da produži svoju egzistenciju uz pomoć sintetičkih goriva.

Kada imate takvu klijentelu koja je u stanju da plati milione za jedan hiperautomobil, samo nebo je granica.

Šef kompanije Bugatti Rimac, Mate Rimac, došao je na prilično  kontroverznu ideju da uz automobile prodaje i stanice za punjenje gorivom, što znači da će kupci moći rezervoare svojih automobila da pune kod kuće.

Trideset šestogodišnji hrvatski preduzetnik smatra da motori SUS imaju budućnost. Možda ne s fosilnim gorivima, jer on sugeriše da stanice mogu biti napunjene sintetičkim. Govoreći na samitu Financial Timesa „Budućnost automobila“ u Londonu, Rimac je podelio svoju viziju: „Mogli biste čak imati lepe stanice za punjenje gorivom kod kuće, koristeći sintetička goriva.“

Nije iznenađenje što prvi čovek kompanije stavlja ovu temu u prvi plan. Naime, Porsche koji poseduje 45 odsto Bugatti Rimca, proizvodi sintetička goriva (eFuel) u pilot fabrici u Čileu  od decembra 2022. Proizvodi se od vode i ugljen-dioksida uz pomoć energije vetra, što znači da motor koji ih koristi gotovo da isporučuje nultu emisiju.

Cilj fabrike je da proizvodi oko 66 miliona litara godišnje do sredine dekade, s tim što bi proizvodnja trebalo da se poveća na 660 miliona litara do 2027. Naravno, ta brojka je minorna kada u obzir uzmemo da se svetom kreće 1,4 milijarde automobila. Ipak, odnekuda se mora početi.

Rimac nije spomenuo povezanost s Porscheom, ali ne bi bilo nelogično da se eFuel nađe u Bugattijima u budućnosti. Nakon svega, ovi automobili se sklapaju u ograničenim serijama (450 Veyrona i 500 Chirona), a njihovi vlasnici jedva da ih provozaju ponekad, tako da potražnja neće biti ogromna.

Da podsetimo, novi Bugattijev hiperautomobil će premijerno biti predstavljen 20. juna, i etiketiran je kao potpuno novi model. Rimac kaže nijedna komponenta nije prenesena s Nevere ili Chirona. On je dodao da će u igri biti evolutivni dizajn spoljašnjosti u kombinaciji s „nekim ludim stvarima“ unutar kabine, gde će biti poboljšan kvalitet.

Glavni hit će svakako biti novi V16 motor. Reč je o atmosferskoj jedinici dugačkoj gotovo čitav metar. Rimac kaže se radi o potpuno novoj „mašini“ koju Bugatti planira da koristi „izvesno vreme“. Za pretpostaviti je da će ovaj agregat biti u eksploataciji i posle 2035., kada bude na snagu stupila zabrana prodaje novih automobila čiji pogonski sklopovi zagađuju atmosferu. Izuzimanje vozila koja koriste sintetička goriva već sada je uključeno nakon pritiska iz izvesnih centara, prvenstveno Nemačke i Italije.

To predstavlja motivaciju za elitne marke koje svoje automobile prodaju bogatim ljudima, da i dalje ulažu u motore s unutrašnjim sagorevanjem. Mate Rimac je i sam rekao Nevera još uvek nije rasprodata, jer kupci s dubokim džepom i dalje preferiraju konvencionalni pogon. Aston Martin je nedavno obelodanio novi twin-turbo V12 s 836 ks i 1.000 Nm, tako da je bezbedno reći da motori s unutrašnjim sagorevanjem velike radne zapremine još uvek ne idu nikuda.

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *