BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Prvo, drugo i treće mesto za Peugeot 3008DKR na Dakar Rally-u 2017

Prvo, drugo i treće mesto za Peugeot 3008DKR na Dakar Rally-u 2017

Posle skoro 9.000 pređenih kilometara kroz Paragvaj, Boliviju i Argentinu, tri nova PEUGEOT 3008DKR sa svojim vozačima Peterhansel/Kotre, Leb/Elena i Despres/Kastera su ovim redom završili Dakar reli 2017. godine i tako se našli u top tri na finalnom podijumu u Buenos Ajresu u Argentini. Ovu trostruku istorijsku pobedu sa već osvojenih šest pobeda odnosi PEUGEOT na ovom slavnom takmičenju u idealnom trenutku koji se poklapa sa lansiranjem novog Peugeot 3008 SUV, širom sveta.

PLAVA, BELA, CRVENA

Trideset godina posle svog prvog uspeha na Dakar reliju 1987. godine, Peugeot je ponovo demonstrirao svoje francusko umeće zauzimajući prva tri mesta na ovogodišnjem reliju u Južnoj Americi. Za volanom PEUGEOT-a 3008DKR, najuspešnija posada u istoriji, Peterhansel/Kotre dovela je francuske trikolore na vrh, prelazeći nekoliko etapa po velikim nadmorskim visinama, sa navigacijom uz pomoć „knjige puteva“ i po izuzetno lošem vremenu. Ovogodišnji reli su zabeležila i brojna smenjivanja vozača.

NOVI REKORD ZA STEFANA ,,GOSPODIN DAKAR” PETERHANSELA

Broj 13 se smatra za broj koji donosi nesreću i retki su oni koji se usuđuju da kažu da im je ovaj broj srećan broj.

Međutim, Stefan Peterhansel se može pridružiti klubu srećnika jer je sada oborio lični record sa 13 pobeda (6 na motorima i 7 sa automobilima) na Dakar reliju. Stefan Peterhansel i Žan-Pol Kotre su završili skoro savršenu trku ovog puta, čime su došli do sedmog zajedničnog uspeha, što omogućuje Žan-Polu da ustanovi novi rekord pobeda kao kopilot.

ŠAMPIONI KOJI BRZO UČE

Svojim drugim pojavljivanjem na reliju, duo Sebastijen Leb/Daniel Elena je impresionirao svojim napredovanjem, dokazujući se kao najbrža ekipa koja u isto vreme vlada ritmom trke i navigacijom. Kvar motora tokom četvrte etape ih je nažalost koštao 26 minuta što se odrazilo na krajnji rezultat. Ovaj duo je završio svoju trku drugi put za redom kao najbrži sa 5 pobeda (5/10).

PRVI PODIJUM DAKARA NA ČETIRI TOČKA

Posle sedme pozicije koju su zauzeli prošle godine, Siril Despres i David Kastera, opet su doživeli da se nađu na pobedničkom postolju, ali  po prvi put na ,,četiri točka” (Siril je već imao 5 pobeda sa motorima, dok je David zauzeo treće mesto). Posada br. 307 PEUGEOT 3008DKR takođe je zabeležila svoju prvu pobedu sa automobilom na Dakaru, domogla se vrha i bila privremeni lider četvrte večeri posle jedne od najselektivnijih etapa. Ova činjenica potvrđuje neospornu snagu francuskog para.

DOSTOJAN NASLEDNIK

PEUGEOT 3008DKR, uspešni naslednik prošlogodišnjeg pobednika, PEUGEOT-a 2008DKR, nije ostao neprimećen svojim ulaskom na stazu. Naspram konkurentskih vozila na četiri točka, 3008DKR sa dva pogonska točka je pokazao vrednost tehničkih konfiguracija koje je izabrao Peugeot Total tim. Uprkos nepovoljnim  promenama propisa , posao koji je rađen poslednjih meseci na motoru i vešanju urodio je plodom. U isto vreme, preuzimanje karoserije PEUGEOT-a 3008 SUV je omogućilo doprinos na aerodinamičnosti što je prouzrokovalo razvijanje velikih brzina.

SOLIDAN ZLATNI DAKAR REKORD

Peugeot Total tim koji je zauzeo prva tri mesta obogaćuje već impresivnu listu PEUGEOT pobednika na Dakaru. Reč je o šestoj pobedi brenda Peugeot u ovakvom nadmetanju sa sedam učesnika i njihovoj drugoj pobedi u top tri.

PR saopštenje – Euroimpex Autogroup

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *