BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Novi Toyotini motori su manji, snažniji i efikasniji

Novi Toyotini motori su manji, snažniji i efikasniji

Tri četvorocilindarska motora su u razvoju, a lepe vesti su da će isporučivati više snage uz poboljšanu efikasnost.

Predsednik Toyote, Akio Tojoda, predviđa da baterijski pogonjena vozila nikada neće probiti 30 odsto ukupnog tržišnog udela.

On takođe smatra da motori s unutrašnjim sagorevanjem nisu bauk, već je to ugljenik koji emituju. S tim na umu, nije iznenađujuće što japanski proizvođač i dalje neguje konvencionalne pogonske sklopove. Ove nedelje je najavljena nova porodica rednih četvorocilindraša, a evo šta znamo o njima.

Koristiće uobičajena fosilna goriva, ali i ona ugljenično neutralna, kao što su tečni vodonik, sintetička i biogoriva. Tri motora su obelodanjena tokom zajedničke konferencije koju je Toyota održala s Mazdom i Subaruom. Tu je novi atmosferski 1,5-litarski agregat, oko 10 odsto manji po gabaritima u poređenju s aktuelnom jedinicom. Ne samo što je snažniji, već je i efikasniji. Obećan je i gubitak mase od 10 odsto.

Specifični detalji u vezi sa snagom i potrošnjom tek treba da budu objavljeni, budući da je ovaj motor još uvek u razvoju. Toyota ga je doduše instalirala u Prius prototip koji je odvojeno predstavila.

Japanska kompanija ide toliko daleko da kaže da će novi motori „doneti revoluciju na planu pakovanja vozila“, zahvaljujući redukovanom otisku. Budući da se radi o manjim jedinicima, prednje haube na vozilima će moći niže da se postave, što će ih učiniti aerodinamičnijim, dodatno doprinoseći gorivnoj efikasnosti. Drugi motor koji je u razvoju je takođe radne zapremine 1,5 litara, s tim što poseduje turbopunjač. Biće 20 odsto manji u poređenju s atmosferskim, 2,5-litarskim agregatom koji je trenutno u upotrebi. U isto vreme, visina će biti redukovana za 15 odsto. Biće otprilike jednake snage, ali znatno efikasniji – oko 30 odsto.

Najpotentnija će biti 2,0-litarska jedinica s turbopunjačem. U poređenju s aktuelnim 2,4-litarskim turbomotorom, nova jedinica je oko 10 odsto manja i profitira na redukovanju visine takođe od 10 odsto. Toyota obećava značajan prirast u snazi i čak 30 odsto bolju efikasnost.

Kao što se da pretpostaviti, novi motori  su optimizovani za hibridnu i „plug-in“ hibridnu primenu. Financial Times je citirao osobu blisku dešavanjima, koja kaže da će redni četvorocilindraši debitovati u elektrifikovanim vozilima do kraja 2026. Interesantno, neke varijacije ovih motora će koristiti dizel, takođe navodi Financial Times.

Ovaj potez Toyote, odnosno udruživanje sa Subaruom i Mazdom, u potpunosti ima smisla. Naime, Toyotin udeo u Subaruu iznosi 20 a u Mazdi pet odsto. S tim u vezi, novi motori su osmišljeni tako da odgovaraju Toyotinim modelima. Subaru radi na novoj generaciji hibridne postavke, bazirane na bokser motoru, dok Mazda više investira u rotacione motore, koji vrše ulogu generatora.

Odvojeno od najave novih motora za takozvane hibride i priključne hibride „bogate električnom energijom“. Toyota razmatra uspostavljanje lanca snabdevanja ugljenično neutralnim gorivom. Da bi se to dogodilo, kompanija udružuje snage s japanskom naftnom kompanijom Idemitsu Kosan, najvećim proizvođačem ulja Eneosom i Mitsubishi Heavy Industriesom. Namera je da se motori s unutrašnjim sagorevanjem održe u životu na duge staze kroz dekarbonizaciju.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *