BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Kako električni automobili stoje s pouzdanošću?

Kako električni automobili stoje s pouzdanošću?

Generalno gledajući, elektromobili se baš i ne ističu po pouzdanosti, ali su im s druge strane tekući troškovi niski.

Naravno, kako se budu lečile „dečje bolesti“, tako će se sve više pouzdanih električnih vozila nalaziti na tržištu.

Zašto elektromobili nisu pouzdani, budući da su njihovi pogonski sklopovi znatno jednostavniji u poređenju s konvencionalnim automobilima? Džejk Fišer iz Consumer Reportsa objašnjava to na sledeći način: „Većinu električnih automobila u današnje vreme proizvode ili etablirani proizvođači kojima je ova tehnologija relativna nepoznanica, ili kompanije poput Riviana, koje su novajlije u ovoj oblasti poslovanja. Nije iznenađujuće što imaju teškoća i što im je potrebno vreme da reše probleme.“

Dakle, imamo situaciju da su tradicionalni proizvođači novi u sferi elektromobila ili su startapi novi u proizvodnji automobila. Nijedan od ova dva slučaja ne predstavlja dobru polaznu tačku za postizanje krajnjeg rezultata, oličenog u pouzdanom električnom automobilu.

Zatim, tu je Tesla, koji duže od decenije proizvodi isključivo električne automobile. Mada neki problemi u kvalitetu izrade i dalje postoje, Teslini modeli su se pokazali prilično pouzdanim.

Ipak, hajde da pogledamo stvari sa strane i obuhvatimo širu sliku kada je reč o pouzdanosti različitih tipova vozila. Po Consumer Reportsu, električni automobili imaju u proseku 79 odsto više problema u odnosu na njihove benzinske i dizel pandane. „Plug-in“ hibridi se kotiraju još lošije; oni imaju 146 odsto više problema u proseku u poređenju s konvencionalnim alternativama. Jednostavniji, klasični hibridi s druge strane, imaju 26 odsto manje problema na planu pouzdanosti u odnosu na konvencionalno pogonjena vozila.

U redu, „plug-in“ hibridi su najgori, što ima smisla, budući da kombinuju električni pogon s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Hibridi su se pokazali mnogo boljim, čak boljim od benzinaca, dok su čisto električni modeli u sredini.

Neki od uobičajenih problema s kojima se suočavaju vlasnici elektromobila odnose se na elektromotore, punjenje i baterije. Sve tri stavke su vezane i za priključne hibride. Međutim, konvencionalni hibridi ne poseduju ovaj tip punjenja, tako da su imuni u toj oblasti.

Tesla se ističe po pouzdanosti među baterijski pogonjenim vozilima, ali se ipak nalazi tek u sredini kada je reč o ukupnim rezultatima u automobilskoj industriji.

Džejk Fišer povodom toga kaže: „Tesla Model 3 i Model Y su u najboljoj poziciji kada je reč o proizvodnji električnih automobila. Mada je Tesla relativno nova automobilska kompanija, ima više iskustva u proizvodnji elektromobila nego bilo koji drugi proizvođač automobila.“

Consumer Reports preporučuje i Model Y i Model 3. Stiven Elek koji je u ovoj publikaciji zadužen za analizu podataka, kaže sledeće kada su Teslini modeli u pitanju: „Mada su komponente Teslinih elektromobila generalno pouzdane, kompanija nastavlja da se muči s kvalitetom izrade. Teslini pogonski sklopovi su u najvećoj meri robusni, ali vlasnici prijavljuju brojne probleme vezane za kvalitet izrade, uključujući neregularnu boju, oštećenje trima, ručke vrata koje ne rade i prtljažnike koji neće da se zatvore. Sve to snižava rezultate vezane za pouzdanost.“

Kada je o priključnim hibridima reč, Fišer kaže: „PHEV su na neki način elektromobili i konvencionalni automobili sjedinjeni u jedno, tako da poseduju više stvari koje mogu da se pokvare.“

Međutim, čak i u PHEV segmentu, postoje neki modeli koji se ističu, kao što je Toyota RAV4, koja je jedan od najbolje ocenjenih modela na planu pouzdanosti.

Poenta

Održavanje električnih vozila bi trebalo da bude lakše i jeftinije od održavanja benzinskih i hibridnih automobila, budući da imaju manje pokretnih delova. Međutim, elektromobili gravitiraju ka tome da su manje pouzdani ukupno gledajući. Očekuje se da njihova pouzdanost bude unapređena kako proizvođači budu sticali više iskustva u ovoj relativno novoj automobilskoj oblasti. Pored toga, ono što je takođe izvesno je da će se umnožiti ažuriranja putem „etra“, što podrazumeva manji broj odlazaka u servise.

Dakle, trenutno je situacija prilično varljiva kada je reč o pouzdanosti električnih automobila. Tesla je na čelu čopora dok ostali hvataju priključak. Ipak, u godinama koje su pred nama, čini se verovatnim da će elektromobili postati pouzdaniji od svojih benzinskih i hibridnih ekvivalenata, posebno kada neki proizvođači čuveni po pouzdanosti, kao što je Toyota, uđu ozbiljnije u EV segment.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *