BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Karlos Tavares: “carinski nameti na kineske elektromobile su zamka”

Karlos Tavares: “carinski nameti na kineske elektromobile su zamka”

Stellantis otvara novo poglavlje, očekujući veliku bitku s kineskim rivalima na evropskom tržištu električnih automobila, upozoravajući na značajne posledice po radna mesta i proizvodnju kao rezultat toga, izjavio je šef italo-američko-francuskog konglomerata, Karlos Tavares.

Izjava data za Rojters među najoštrijim je do sada, izrečena generalnim direktorima, budući da tenzije između Pekinga, Brisela i Vašingtona rastu, vezano za trgovinu električnim vozilima.

Očekuje se da će EU ovog meseca odlučiti da li će slediti SAD u nametanju dodatnih carinskih tarifa kineskim proizvođačima automobila.

Američki zvaničnici su saopštili da planiraju da do 1. avgusta uvedu carinu od 100 odsto za električna vozila i materijale za električna vozila proizvedene u Kini.

Tavares je rekao da su carine na kineska vozila koja se uvoze u Evropu i SAD „glavna zamka za zemlje koje idu tim putem“, kao i da neće omogućiti zapadnim proizvođačima automobila da izbegnu restruktuiranje, kako bi odgovorili na izazove kineskih proizvođača s nižim cenama.

Evropska komisija će 5. juna objaviti početnu odluku o potencijalnim carinskim troškovima na uvoz kineskih elektromobila. Kina je zapretila protivmerama.

„Kada se borite protiv konkurencije, u smislu da morate da apsorbujete 30 odsto prednosti na planu troškova koje imaju Kinezi, postoje društvene posledice. Međutim, evropske vlade ne žele da se suoče s tom realnošću trenutno“, rekao je Tavares.

On je dodao da bi tarife samo podstakle inflaciju u regionima u kojima su nametnute, potencijalno utičući na prodaju i proizvodnju.

„Mi ne pričamo o darvinističkom periodu, mi smo u njemu“, rekao je Tavares na Reuters Events Automotive Europe konferenciji u Minhenu, dodajući da bi cenovni rat s azijskim rivalima bio „veoma težak“.

„Ovo neće biti lako za trgovce. Neće biti lako za dobavljače. Neće biti lako za OEM. Kao što znamo u Evropi, svi govore o promenama dok se te promene tiču nekog drugog.“

Italijanska nacionalistička vlada vrši pritisak na Stellantis da se obaveže na proizvodnju milion vozila godišnje u zemlji, u odnosu na 750.000 prošle godine. Tavares nije konkretno odgovorio na pitanje o tome šta Italija traži, ali je istakao višak kapaciteta, koji se nadvija nad evropskim automobilskim sektorom.

Kineski proizvođači automobila već su na putu da prodaju 1,5 miliona vozila u Evropi, što je ekvivalentno tržišnom udelu od 10 odsto, odnosno 10 proizvodnih pogona, rekao je Tavares.

„Ako dozvolimo da udeo kineskih OEM proizvođača raste, onda je očigledno da ćete stvoriti višak kapaciteta, osim ako se ne borite protiv te konkurencije.“

Tavares je takođe dodao da je Stellantis u „veoma korisnim razgovorima“ sa sindikatima u svojim evropskim operacijama: „U većini slučajeva oni se slažu s nama u pogledu rizika s kojim se suočavamo i kako treba da prođemo kroz taj period.“

Stellantis je nedavno najavio da će početi da prodaje električna vozila svoje Leapmotor podružnice, otvarajući novo poglavlje za kineskog partnera van Kine tokom ove godine, i to počevši od Evrope u septembru.

Zajednički poduhvat između Stellantisa i Leapmotora je prvi između zapadnog i kineskog proizvođača automobila, kreiran za prodaju i proizvodnju električnih vozila jedne kineske kompanije van Kine, što bi trebalo koncernu da pomogne da proširi svoju globalnu ponudu jeftinih vozila.

„Mi ćemo i sami pokušati da budemo Kinezi, što znači da umesto da budemo čisto defanzivni u odnosu na kinesku ofanzivu, želimo da budemo deo te kineske ofanzive“, rekao je Tavares.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *