BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

VW: smanjenje troškova a ne carinski nameti će zaštiti Evropu od Kineza

VW: smanjenje troškova a ne carinski nameti će zaštiti Evropu od Kineza

Volkswagen AG je saopštio da će više uvozne tarife na kineske električne automobile  u EU pružiti samo kratak predah, dok su niži troškovi faktor neophodan da bi ostali konkurentni na duži rok.

To je iz razloga što su kineske kompanije spremne da započnu proizvodnju automobila u Evropi, kaže glavni finansijski direktor nemačkog konglomerata, Arno Antlic, koji je rekao da plan EU vezan za dodatne barijere rizikuje da za posledicu ima bolnu uzvratnu akciju. Kina je nedavno signalizirala da je spremna da uvede carine od čak 25 odsto na uvozne automobile s velikim motorima, budući da su trgovinske tenzije sa SAD i EU u eskalaciji.

„Moramo da iskoristimo naredne dve do tri godine i postanemo još konkurentniji na planu troškova“, rekao je Antlic u postu na društvenoj mreži LinkedIn. „Veoma je upitno da li trenutna rasprava o tarifama vodi u pravom smeru.

Proizvođači automobila se ponovo nalaze na nišanu tektonskih promena unutar globalne trgovine, a kompanije kao što su VW, BMW i Mercedes-Benz, posebno su izložene merama odmazde. Sve tri Kinu smatraju svojim najvećim tržištem, a ne treba zaboraviti da Mercedes u Kinu izvozi sve luksuzne modele S Klase i Maybacha.

EU treba da obavesti kineske izvoznike o rezultatima istrage o subvencijama za električna vozla početkom ovog meseca, a viši carinski troškovi pored sadašnjih od 10 odsto, mogli bi da stupe na snagu mesec dana kasnije. Trgovinske tenzije između EU i Kine porasle su otkako je prošle godine najavljena istraga vezana za subvencionisanje električnih vozila od strane kineske vlade, nakon što je poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga Evropi učinila da se malo smanji napetost.

Na električna vozila koja proizvode kineske marke kao što su MG Motors i BYD Co., prošle godine se odnosilo nešto manje od devet odsto ukupne prodaje elektromobila prema Dataforceu, iako je predviđeno da ona poraste na oko petinu do 2027., saopštila je lobistička grupacija Transport & Environment.

BYD, koji ima dve fabrike u Evropi, planira da sledeće godine predstavi svoj hečbek Seagull u regionu, po ceni ispod 20.000 evra. Ovo će umanjiti ponudu VW-a, Stellantisa i Renaulta, i to u vreme kada se industrija već bori s usporavanjem prodaje električnih vozila.

„Narednih nekoliko godina predstavljaju značajnu priliku da unapredimo našu konkurentnost na planu troškova“, rekao je Antlic iz VW-a. „Ovo će poboljšati pristupačnost naših električnih vozila, dok će u isto vreme obezbediti marže koje su nam potrebne za finansiranje buduće transformacije.“

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *