BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Subaru: novi hibridni bokser motor je bolji od prethodnog

Subaru: novi hibridni bokser motor je bolji od prethodnog

Proizvodnja nove generacije hibridnog pogona počinje ove jeseni.

Neki proizvođači automobila pokušavaju da sačuvaju manuelne menjače, dok drugi isto žele da urade s motorima s unutrašnjim sagorevanjem (na radost brojnih vozača).

Toyota, Mazda i Subaru su, kao što smo već izvestili, održali zajedničku konferenciju, da bi objasnili kako dekarbonizacija može biti postignuta bez isključivog posvećivanja električnim automobilima.

Toyota razvija tri nova, manja i efikasnija motora s unutrašnjim sagorevanjem. Mazda, s druge strane, usavršava Wankel jedinice s jednim i dva rotora, koji će doduše služiti kao generatori (mada nikad ne reci nikad), dok Subaru, već kako tradicija nalaže, zadržava u igri svoje čuvene bokser motore, ovoga puta u okviru hibridnog pogonskog sistema.

Tokom konferencije, ova japanska kompanija je predstavila prototip elektrifikovanog bokser motora unutar kamufliranog Crosstrek prototipa. Odlazeća postavka oslanja se na paralelni sistem, kod kojeg i SUS i elektromotor pogone vozilo. Nova serija paralelnih hibrida će zadržati mehaničku konekciju između konvencionalnog motora i točkova, ali će on takođe služiti kao generator koji će napajati bateriju, koja zauzvrat električnu energiju šalje u elektromotor.

Subaru argumentuje svoje poteze tvrdnjom da novi hardver donosi značajne benefite, ne samo u smislu ekonomičnosti, već i kompletnog aranžmana. Motor, hibridni sistem, transmisija i razvodni reduktor, „spakovani“ su zajedno, dok je kontrolna jedinica koja upravlja tokom električne energije (PCU) locirana u motornom prostoru, bez negativnog uticaja na veličinu rezervoara. To omogućava inženjerima da instaliraju veće solucije u cilju produžavanja autonomije.

U starom Crosstrek hibridu, PCU je postavljen pozadi, tako da je rezervoar morao biti smanjen da bi napravio prostora. Zahvaljući novom aranžmanu, Subaru tvrdi da će veličina rezervoara biti gotovo identična u hibridu kao i u regularnom benzinskom modelu. Čovek zadužen za tehnologiju, Tecuo Fuđinuki, tvrdi da se radi o veoma „dugačkom krstarećem dometu“. Tokom svog govora, on je rekao da novi sistem mora rešiti „aktuelne slabosti na planu gorivne efikasnosti“.

Fuđinuki priznaje da kada je ekonomičnost krajnji cilj, bokser motor možda i ne predstavlja najbolje rešenje: „Ako stremite ka efikasnosti, bokser motori nisu nužno najolja opcija. Međutim, šta bi Subaru bio bez njih? Kada razmišljate o tome, uviđate da smo mi jedina velikoserijska marka koja proizvodi bokser motore danas.“

Toyota takođe koristi ovu konfiguraciju agregata, ali samo u GR86 sportskom kupeu, koji je sestrinski model Subarua BRZ. Porsche takođe ima četvorocilindarske i šestocilindarske bokser motore, ali se on nikako ne može okarakterisati kao „mejnstrim“ marka.

Subaru planira da započne proizvodnju naredne generacije hibridnog pogonskog sklopa ove jeseni u fabrici u Kitamotou u Japanu. Naravno, hardver je prilagođen pogonu na sve točkove.

U povezanim vestima, ova japanska kompanija blisko sarađuje s Toyotom i Mazdom na ugljenično neutralnim gorivima. S tim u vezi, ući će s High Performance X Future Conceptom, baziranom na WRX-u, u Super Taikyu trkačku seriju.

Budući da smo ranije spomenuli Mazdu, treba reći da „Zoom-Zoom“ kompanija stvari radi drugačije kada je reč o oživljavanju rotacionog motora. U MX-30 krosoveru, on snagu ne šalje na točkove. Umesto toga, isključiva uloga poprečno postavljene Wankel jedinice je da generiše električnu energiju koja se skladišti u bateriji. Elektromotor je zauzvrat koristi za u pogonske svrhe.

Mazda već radi na drugačijoj postavci koja podrazumeva uzdužno postavljen motor s dva rotora, koji bi mogao da se nađe u novom sportskom modelu automobila, potencijalnom nasledniku kultnog RX-7. Ipak, stvar je još uvek u „razmatranju“.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *