BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

Toyota, Mazda i Subaru udružuju snage

Toyota, Mazda i Subaru udružuju snage

Novi motori će biti kompatibilni s ugljenično neutralnim gorivima.

U moru vesti koje se tiču novih modela električnih automobila, evo jedne sasvim drugačije.

Naime, Toyota, Mazda i Subaru su održali zajedničku konferenciju u Japanu, na kojoj su govorili o novom motoru s unutrašnjim sagorevanjem. Ova tri japanska proizvođača se udružuju da bi ubrzali razvoj i snizili troškove.

Ono što je interesantno je da će trio raditi na motorima koji će predstavljati brendove, a ne na zajedničkom motoru koji će svi koristiti. Naime, Toyota priprema nove redne četvorocilindraše, Mazda cilja na rotacione motore, dok Subaru planira da poboljša svoje čuvene bokser agregate. Stvar je u tome što će nove pogonske jedinice biti kompatibilne s nekoliko ugljenično-neutralnih goriva: tečnim vodonikom, biogorivom i sintetičkim gorivom.

Uz ovu najavu, prikazani su neki uzorci budućih motora. Mazda je predstavila jedinice s jednim i dva rotora za upotrebu u električnim automobilima. Kao što smo već videli u MX-30 i Iconic SP konceptu sportskog automobila, rotacioni motor služi kao generator koji puni bateriju. Dakle, nema mehaničke konekcije s točkovima. Indikativno je što Mazda kaže da se Wankel „trenutno koristi kao generator“, što bi moglo da se interpretira kao signal da bi se to moglo promeniti u budućnosti.

Toyota je predstavila tandem rednih četvorocilindraša koji su u razvoju: 1,5-litarsku jedinicu koju je prikazala odvojeno i unutar prototipa, kao i veći 2,0-litarski agregat. Kompanija nije iznela mnogo detalja o njima, sem što je spomenula da oba imaju „visoku izlaznu snagu i visoku termalnu efikasnost“.

Što se Subarua tiče, on je predstavio novu generaciju hibridnog sistema, koji je instalirao u kamuflirani Crosstrek prototip. Kombinuje 2,0-litarski bokser motor, elektromotor od 12,3 kW i malu litijum-jonsku bateriju.

Toyota, Mazda i Subaru su pojasnili da ostaju rivali na tržištu, uprkos udruživanju snaga u cilju razvijanja štedljivih pogonskih sklopova. Iz razloga što će novi motori biti manji, japanski trojac kaže da će budući modeli imati niže postavljene haube za poboljšanu aerodinamiku. U isto vreme, ove promene će dizajnerima pružiti više slobode.

Još jedan zajednički cilj koji tri japanske marke žele da ostvare je integrisanje motora, baterija i komponenta električnog pogona u novu generaciju motora SUS. Ove konvencionalne jedinice će isporučiti bolje performanse, tako da imamo razloga da se nadamo da će na njima profitirati i automobili namenjeni za zabavnu vožnju.

Related Articles

4 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *