BS Produkcija – Portal za strastvene ljubitelje auto-moto sveta

VW ulaže milione u motore s unutrašnjim sagorevanjem

VW ulaže milione u motore s unutrašnjim sagorevanjem

Sredstva će biti iskorišćena u cilju „održavanja automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem konkurentnim“.

Nije pogrešno reći da tranzicija ka električnim automobilima ne ide onako kako su brojni proizvođači to projektovali.

Brojne kompanije odlažu ostvarivanje ambicioznih ciljeva koji se tiču formiranja čisto električnih gama u doglednoj budućnosti. Od 180 miliona evra izdvojenih sa strane 2023. za razvoj i istraživanje, Volkswagen kaže da će više od dve trećine iskoristiti na „elektrifikaciju i digitalizaciju“.

Arno Antlic, finansijski i operativni direktor Volkswagen grupacije, sada je pojasnio gde će biti potrošena preostala trećina. Naime, kompanija namerava da investira oko 60 miliona evra u „održavanje motora s unutrašnjim sagorevanjem konkurentnim“.

Govoreći na događaju koji je održao Rojters u Minhenu, CFO i COO nemačkog giganta, dodao je da „je budućnost električna, ali da prošlost još uvek nije završena. Radi se o trećini i ostaće trećina“. Kao podsetnik, treba reći da se u prethodnom planu objavljenom krajem 2022. spominje da će VW postati čisto električni proizvođač u Evropi do 2033.

Prošle godine, šef marke Volkswagen, Tomas Šefer, označio je motore SUS kao „staru tehnologiju“ u kontekstu e-goriva. On je opisao diskusije koje kruže oko sintetičkih goriva kao ništa više od „bespotrebne buke“, uprkos činjenici da je sestrinski Porsche duboko involviran u proizvodnju sintetičkog goriva u fabrici u Čileu.

Druge prestižne marke iz VW-ove imperije takođe prate evoluciju održivih goriva. Bugatti čak razmišlja o kreiranju sopstvenih stanica za punjenje, koje mogu biti instalirane u domovima vlasnika. Lamborghini smatra da bi motori s unutrašnjim sagorevanjem mogli da prežive uz pomoć korišćenja goriva koja nisu fosilna. Bentley takođe istražuje solucije koje su skoro ugljenično neutralne.

Kada smo već kod proizvođača iz Krua, treba reći da je za tri godine odložio svoj plan da u ponudi ima čisto električnu gamu do 2030. Slično tome, Ford takođe ne smatra da će postati u potpunosti „električan“ u Evropi do 2030. Aston Martin je takođe nedavno promenio kurs, tako da će nastaviti da proizvodi automobile s konvencionalnim pogonom i tokom naredne dekade.

Jasno je da sve veći broj proizvođača preispituje strategije vezane za električne automobile, budući da ljudi još uvek nisu spremni da se odreknu motora s unutrašnjim sagorevanjem. Kompanije su u prilično teškoj situaciji, jer je ekološka regulativa sve oštrija, što zahteva investicije u konvencionalne agregate, da bi oni bili čistiji. U isto vreme, električna ofanziva iz Kine razlog je za zabrinutost globalnih igrača.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *